Det här är Joseph!

Ingen vet riktigt när Joseph Koker är född. Han fick födelsedata 23 april 1981 av Pa Lokkos barnby  för han kom till barnhemmet 23 april 1989. Man trodde då att han kunde vara 7-9 år gammal efter hans storlek. Han var mycket undernärd och mentalt handikappad.
Ansökan kom från en fredskårsvolontär från USA som hette Tim. Han hade träffat på ett föräldralöst barn som levde i omänskliga förhållanden i en by kallad Jimmi Bagbo i Bo distrikt. Denna pojke kallades Ginny, vilket på mende betyder djävul. i Sierra Leone har majoriteten av människorna ingen kunskap om olika handikapp och då pojken var mentalt handikappad trodde byborna att han var besatt av demoner, varav öknamnet Ginny. De hade lämnat Ginny under ett träd för att dö. Men han överlevde!

Pojken blev placerad i Rosa huset i Pa Lokko och fick namnet Joseph. Han pratade bara mende och några ord på krio. Joseph lärde sig snart att förstå krio och han blev friskare och började växa då han fick mat regelbundet. Hans mentala handikapp gjorde dock att han inte kunde klara sin egen skötsel eller  gå i skola. En fysisk undersökning visade att Joseph var äldre än vad man först trott och chefen i byn han kom ifrån sa att han var född 1974. Joseph verkade glad för det mesta trots sin bakgrund och sina problem. Han hade alltid ett stort leende för alla och det har han än idag.

Joseph är pojken till höger i bild.

När Pa Lokkos barnhem lades ner, under kriget, skulle alla barn/ungdomar tillbaka till sina släktingar men då Joseph inte hade någon som skulle kunna ta hand om honom, stannade han under FVBUs förmyndarskap, precis som John. Han har bott i ett rum, med John, på Cantonment Road de senaste åren och ska nu följa med till nya Pa Lokko. På Cantonment Road har han hjälpt till med det han kunnat t ex trädgårdsskötsel och öppnat grinden mm. Joseph hjälper också John att köra honom i rullstolen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Wallén Helene » Skolan har blivit dekorerad!:  ”Fantastiskt vilken skillnad ni gör för dessa barn och familjer det värmer hjärta..”

  • Wallén Helene » Förskolebarnen hälsar!:  ”Så roligt och fantastiskt fint ni har åstadkommit till barnen. Här ser man att o..”

  • Thomas Tyrenhag » FVBU på plats i Sierra Leone!:  ”Tack för så intressant reportage från ”vårt” kära Pa Lokko. Stort få se det komm..”

  • Helene Wallén » Nias ord om Pa Lokko:  ”Så imponerad över det fina arbete ni gör för barnen i det här området jag förstå..”

  • Nabil » Skoluniformer på förskolan:  ”Vilka fina uniformer ni ordnat fram för barnen! Ser ju nästan ut som svenska lan..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-