loading...

Hjälpverksamhet i Sierra Leone

Sedan 1960-talet har FVBU arbetat i Sierra Leone. I Sierra Leone är FVBU registrerad som en NGO (Non Governmental Organization). Det innebär att vi är godkända av myndigheterna i Sierra Leone för att driva verksamhet för barn och unga som ideell förening.

Skolan och förskolan som FVBU driver  Sierra Leone finansieras med frivilliga gåvor från givare i Sverige. FVBU:s skolverksamhet fyller en betydelsefull roll för de familjer som inte har råd att låta sina barn gå i kommunala förskolor. När barnen är redo att gå vidare till skolan får de med sig ett FVBU-paket som innehåller anteckningsböcker, pennor och sudd för att klara skolan. Dessutom får de ris, matlagningsolja, mjölkpulver, kex och juice att ta med hem till familjen. Under 2018 fanns 64 barn inskrivna på förskolan, barnen är uppdelade i tre grupper. Under hösten 2020 kommer verksamheten flytta från huvudstaden Freetown till byn Pa Lokko där FVBU just nu bygger skola och förskola. 

Läs mer om skolan vi bygger i Pa Lokko i vår blogg! 

Vad räcker din gåva till?

25 kronor

Stödundervisning för ett barn under en månad. 

100 kr

Förskoleplats för ett barn under en månad. 

150 kr

En skoluniform och skolmaterial för ett barn som börjar skolan.

Våra fadderbarn - Lucia och Abraham

Vi vill att barnen på våra förskolor i Sverige ska få en förståelse för barn i andra länder, därför har vi ett utbyte med FVBU:s svenska förskolor och vår förskola i  Sierra Leone. Vi brukar ha temaveckor där barnen får veta mer om Sierra Leone och om hur det är att leva där. Vad äter man? Hur leker barnen i Sierra Leone och vilka kläder har de på sig? Det brukar vara spännande att få höra om ett land så långt borta!

sierra leone, hjälpverksamhet, fvbu, bistånd, freetown, fadder, fadderbarn, afrika

Lucia

Lucia började på FVBU:s för skola under hösten 2017. Hon har en tvillingsyster som heter Cecilia som också hon går på förskolan. 
Lucia är glad och pigg och tycker att det är skoj att busa lite ibland. Lucias familj är muslimer och de bor i området Red Pump i Freetown. 

sierra leone, hjälpverksamhet, fvbu, bistånd, freetown, fadder, fadderbarn, afrika

Abraham

Abraham är en glad kille som verkligen älskar fotboll och andra bollekar. Abramham kommer från en kristen familj och bor precis som Lucia i det fattiga området Red Pump i Freetown. Abraham har en äldre bror som tar mycket ansvar för sin lillebror, bland annat är det han som hämtar Abraham varje dag efter förskolan. 

Barnen på Emanuels förskola i Östersund testar afrikanska instrument! 

sierra leone, hjälpverksamhet, fvbu, bistånd, freetown, fadder, fadderbarn, afrika