Andra barnet i Pa Lokko är fött!
FVBUs lärare Alimatu, som vi tidigare presenterat har fått en dotter! "A bouncing baby girl", som de beskrev henne, för hon var härligt knubbig när hon föddes.
Alimatu är gift med Daniel Sankoh som växte upp i forna Pa Lokkos barnby som FVBU sponsrade. Så lilla flickan är nu FVBUs barnbarn!
Alimatu var höggravid när Nia, Håkan och Anna var i Sierra Leone. Hon arbetade på flitit men sa att magen var tung och hon var trött och hade ont.
31 oktober födde Alimatu sin dotter på sjukhuset. Den lilla bebisen får dock inte sitt namn än förrän 19 december, vi får vänta med spänning för att få se vad hon kommer att heta! 

Läs hela inlägget »

När Nia och Anna skulle åka ner och vara med på FVBUs förskola i Sierra Leone passade barn i våra svenska förskolor på att skicka med teckningar och frågor till barnen där. De svenska barnens frågor och funderingar var till exempel om barnen i Sierra Leone har husdjur? Vad de äter? Hur de bor osv. Anna och Nia ställde olika frågor till de olika klasserna. 
 De allra yngsta fick svara på hur deras hus ser ut. Mitt hus ligger vid vattnet, svarar ett barn. Så... visar barnen med raka armar över sig och runt sig... så... med fönster, dörrar, bord, stol, lampa. Här gestikuleras det vilt och de pratar nästan alla samtidigt. Vad tycker ni om för mat, undrar barnen i Sverige? Igen pratar de i mun på varandra. Ris, makaroner, bröd, kool-Aid, majs, kyckling och binti är något flera säger. Kool-Aid är ett slags saftpulver man blandar i vatten. Binti är soppa på bönor.
Mellanbarnen svara på om de har husdjur. Ja, getter, hundar, grisar, katter, höns och gäss, är djur barnen räknar upp. Hjälper ni till att ta hand om djuren, undrar de svenska barnen? Ja, vi tvättar dem, vaktar dem och ger dem mat, håller flera barn med om. De är nog lite konfunderade hur vi menar. I Sierra Leone har man djur för att de ska göra nytta som en hund som vaktar, eller höns som ger ägg och blir till mat. De leker aldrig eller gosar med djuren på ett sätt som svenska barn kan göra.
De äldsta barnen får bland annat frågor om när de äter mat och var de äter på skolan? Här pratar de en och en efter att ha fått tillåtelse från läraren att svara. Av svaren att döma förstår vi att de äter lunch i skolan och sen mat hemma på kvällen. Ingen frukost. Det betyder att när de äter lunch på förskolan vid klockan 11 är det det första de äter på dagen.  Sen berättar barnen att på förskolan äter alla i lekrummet. De flesta sitter på golvet och äter i rummet. Det blir alldeles fullt! Ca 60 barn i ett rum. Men det tycker lärarna är bra för då kan de tillsammans vara behjälpliga till de som behöver hjälp.
Efter frågor och svar får barnen teckningar från de svenska barnen. Det var leenden och glada rop och sedan får de själva rita bilder till barnen på FVBUs förskolor i Sverige. Stolt vill de visa vad de har ritat!

Läs hela inlägget »

Onsdagen 29 september var dagen för invigningen av förskolan på nya Pa Lokko. Det var mycket förberedelser på förmiddagen. Kvinnorna lagade mat över öppen eld i stora grytor borta vid det uppbyggda köket mellan lärarbostäderna och John och Josefs hus. Föräldrar och förskolebarn skulle bjudas på ris och sås. Inbjudna människor från olika befattningar skulle få en matlåda var med bland annat friterad kyckling. 
Det var cirka 40 inbjudna människor förutom alla 61 elever med sina föräldrar och syskon. 
Invigningen skulle hållas utomhus och därför byggde männen solskydd av bambu och palmblad. Brima körde fram och tillbaka med stolar
och bord som FVBU hyrde. Dessa ställdes under solskyddstaket och vid borden skulle de inbjudna ämbetsmännen samt vi från Sverige sitta. Eldred, som bland annat sydde tygväskorna till FVBU, dekorerade borden och hängde vimplar i taket. Ett högtalarsystem med mikrofon kom också på plats.
Folk började strömma in, men invigningen började inte klockan 13, som var sagt, utan klockan blev 14. Sammanlagt så blev det ca 200 personer som kom. Allt började med en presentation av alla "viktiga" gäster. Några utav dessa gäster höll sedan tal. Jag och Brima pratade om gamla Pa Lokko och om FVBUs arbete under och efter kriget. En man från utbildningsministeriet pratade om vikten av utbildning och en kvinna från socialstyrelsen pratade om de ömtåliga i samhället och bad FVBU om att även tänka på de handikappade. Dr. Jones, som sålt marken till FVBU, var en viktig gäst. Han befann sig för tillfället i USA men hade skickat ett lång mail till alla som Lawrence läste upp (det tog 14 minuter att läsa ).
Sen framförde kommunordförande ett tack till FVBU från samhället
på föräldrarnas vägnar. Han bad också om ett hälsocenter i framtiden på Pa Lokko och bättre vägar samt transport för barnen. 
Invigningen besöktes även av media och TV. De filmade runt Pa Lokko och spelade in alla talare på sina mobiler.
När talarna hade pratat färdigt skulle banden klippas!  Det var fyra band uppsatta till ingångarna av förskolans veranda. Håkan fick äran att klippa det första bandet. Vid varje band jublades det och klappades händer. Det var verkligen en fin ceremoni. Sen bjöds det på mat och dricka. Ur högtalarna spelades det musik som barnen och ungdomarna dansade till. Även svenskarna bjöd på lite dans. Den härliga festen höll på till skymningen och vi svenskar var bland de sista kvar. Nu är FVBUs förskola officellt öppnad!

Läs hela inlägget »

En av de finaste gåvorna både att ge och att få nu till jul! Nu har ni möjlighet att köpa ett fint gåvobevis  hos oss, pengarna går vår förskole- och skolverksamhet i Pa Lokko, Sierra Leone. Ni väljer om ni vill ha gåvobeviset som en digital PDF eller om ni hellre vill ha det utskrivet och skickat till avsändare eller mottagare.
Har ni önskemål om specifik text på gåvobeviset går det självklart bra att lägga till, vi anpassar gåvobeviset efter era önskemål! Gåvobeviset går att få på valfritt belopp.
Stort tack för att ni hjälper oss att stötta barnen i Pa Lokko!

För att beställa ett gåvobevis, kontakta oss på info@fvbu.se

Läs hela inlägget »
fvbu, skolbarn, hjälparbete, hjälporganisation, sierra leone, afrika, skola
fvbu, skolbarn, hjälparbete, hjälporganisation, sierra leone, afrika, skola

Nia Lindström från FVBUs styrelse berättar om hur en dag på FVBUs förskola kan se ut:
Dagen börjar med en morgonandakt och sång tillsammans. Sen går barnen till sina klasser; nursery 1, nursery 2 eller nursery 3. Några elever går även i klass 1.
Förmiddagen är upplagd med olika ämnen som matematik och språk. Vi besökte varje klassrum och fick se hur de arbetade.
Nursery 1, de allra yngsta barnen, gick igenom ord och ramsor som de fick repetera. De var 26 stycken i klassen denna dagen med en lärare (det är 32 barn inskrivna). Alla barnen satt på stolar i rad. Det var ganska rörigt då så små barn har svårt att hålla fokus länge. Faticia gjorde allt hon kunde och fick sätta upp lille Moses på sin rygg för han ville inte sitta still. 
Nursery 2 hade 12 barn i gruppen (15 barn inskrivna). De hade Number Activity och fick skriva talen 0-30 på sina små tavlor och sedan i sina räkneböcker. Alimatu gick runt och hjälpte varje barn. Så var den lektionen slut och byttes till Handwriting. Barnen var duktiga och oftast tysta. Lille Milo hade lite myror i benen och slog gärna på kompis Samuel vid nästa bord, när läraren inte såg.
Nursery 3 och klass 1 hade gemensamma lektioner då huvudlärare Tigidankay var på kort kurs om barn och lärande i Freetown. Det var 12 elever där (14 är inskrivna). De hade matematik och räknade addition. De satt och skrev i sina böcker tal som 4+3, 6+4, 10+2. Det var 2 bord med 6 elever vid varje bord. Viktory, som vi skrivet om tidigare i bloggen, går här. Efter matte bytte de ämne till engelska.  De skrev A, B, C, D och vilka ord de kan användas till.
Lunchen intogs gemensamt och de satt på golvet i "lekrummet" och åt. De barn som inte hade lunch med sig fick från andra barn. Så får de lära sig att dela med sig, sa lärarna.
Sedan var det lek ute till lärarna ringde in och fortsatte lektionerna. Barnen var så glada i oss och vi fotade dem och lyfte upp och kramade dem. Alla ville få en kram och bli hållda en stund!
När dagen var slut hämtades barnen av någon förälder eller närstående. Inget barn fick gå iväg själv. En person kunde hämta flera barn från samma by. Likaså kunde flera barn skjutsas på samma motorcykel.

Läs hela inlägget »

Eldred är drygt 20 år gammal. Han bor i Waterloo och har startat sin egen syateljé. Han syr allt från klänningar och skjortor till tygkassar. 
Han har sytt klänningarna och skjortorna till förskolornas Sierra Leone lådor. Han sydde även klänningar till Anna Nyberg och Nia Lindström när de var på besök i Sierra Leone.
Han sitter antingen på verandan och syr eller inomhus i hallen. Det är en gammal Singer trampmaskin Eldred syr med så han är inte beroende av el för att kunna utföra sitt arbete. 
I sitt strykjärn lägger han glödande kol. 
När Anna, Nia och Håkan var på besök i Sierra Leone fick de med sig fina tygkassar som Eldred sydde i härliga afrikanska tyger. Vi kommer att lägga ut dessa typkassar till försäljning inom kort, de kommer att kosta 100 kr styck och 100% går tillbaka till vårt arbete i Sierra Leone!

Läs hela inlägget »

Här följer några ord från Nia Lindström, Sierra leone-ansvarig för FVBU, om resan till Sierra Leone:

"Brima hälsade oss välkomna till nya Pa Lokko. Det var så roligt och spännande att få se hela området och husen med egna ögon och känna atmosfären. Från infarten kom vi till brunnen och vidare till vattentornet och vaktmästarfamiljens hus. De har planterat så mycket frukt och grönsaker omkring som redan ger god skörd. Vi fick smaka underbart god solmogen gwawa. 
Bakom vaktmästarhuset stod generatorhuset med en gigantisk 50 Kw generator. Den är på mellan 19-00 varje dag samt vid behov. Som tex vid invigningen av förskolan då vi använde oss av mikrofon och högtalare.
Förskolan stod som huvudbyggnad på området. Den lyste gul och blå som alla andra byggnader. Det fanns bord och stolar i rummen samt olika posters på väggarna om alfabetet och kroppen mm. 
Efter en gångväg på ett par hundra meter låg lärarbostäder, kök och Youth home. Det var mycket trevligt att gå dit och umgås med lärarna samt John och Joseph.
Den mark som var igenvuxen är nu hus och människor på som om det aldrig varit något annat. Lilla Brima springer omkring och leker med sin storebror Bockarie och andra små vänner.
Vi var mycket glada och tacksamma över att vara där"

Läs hela inlägget »

Nu är våra afrikaresenärer hemma på svensk mark igen och de kommer hem med sina hjärtan fyllda med intryck och upplevelser som vi kommer att berätta mer om så snart Håkan, Anna och Nia hunnit packa upp och "landa mentalt".
Anna hälsar dock att skolan (för de äldre barnen) som FVBU planerar att bygga är otroligt efterlängtad. Som det är nu har barnen en mil att gå fram och tillbaka från skolan på en väg som är allt annat än säker. Det är faktiskt så pass illa att två barn mycket tragiskt nyligen miste livet på sin väg till skolan då de tog en genväg över ett vattendrag där de båda druknade.
Så en skola i barnens närmiljö som de tryggt kan ta sig till är vår allra högsta prioritet just nu! FVBU arbetar för alla barns rätt att gå i skolan!

Läs hela inlägget »

Nu är Håkan Englund, Anna Nyberg och Nia Lindström på plats i Sierra Leone! Nu kommer det bli invigning av förskolan dit alla som bor nära byn är välkomna. 
Anna berättar att de har varit med i klasserna i förskolan och avslutat dagen med samtal kring FVBUs värdeord och barnsyn. De hade med sig pedagogiskt material och spel från Sverige som de också introducerade för lärarna.
De har även hunnit med gudstjänst i Pa Lokko där även John var med. Efteråt gick de till den gamla barnbyn. De strosade på den tidigare stora vägen genom barnbyn samtidigt som Nia, Brima och Alfa berättade historier från den tiden och var de olika husen låg. 

Läs hela inlägget »

Nu har vi fått bilder från skolstarten den 6 september i Pa Lokko! Barnen har nu fått sina nya fina skoluniformer i gult och blått och alla är glada att skolan är igång igen! När FVBU åker till Sierra Leone i slutet av månaden kommer det ställas till med stor invigningsfest för alla som bor i närheten av byn! 

Läs hela inlägget »